Overdenking...

Overdenkingen door cursisten seizoen 2013-2014


Nadat we zelf met de eerste overdenking van dit jaar de basis hadden gelegd, vonden wij dat het tijd werd dat de cusisten zelf aan de slag gingen. Ze hebben zich tijdens de cursus al zodanig ontwikkeld dat wij dachten dat ze daar zeker toe in staat zouden zijn. Elke cursist heeft een eigen thema/woord gekregen, waar zij zich in konden verdiepen, en zodoende daar een mooie overdenking over konden schrijven.
Inmddels hebben alle zes cursisten met succes hun opdracht vervuld, waarvan wij hieronder met trots de resultaten presenteren: 


Verrijking (door Michel)

Als je pas geboren bent weet je nog van niets. De wereld is zo nieuw, alles is vreemd je vader en moeder herken je door de geur en de stem. Je leert veel als je opgroeit van je ouders, je legt zo de basis voor je verdere leven, je toekomst. Je communiceert  zoals je ouders het je geleerd hebben.
Naarmate je ouder wordt ga je een eigen karakter vormen je leert hoe je moet (over) leven in de maatschappij, je leert mededogen te hebben voor je zelf en de ander. Soms begrijp je de mensen niet,  waarom is er oorlog, waarom is er ruzie, waarom is er discriminatie? Je gaat je verdiepen in alle materie, je gaat je  kennis ontwikkelen om alles te begrijpen en in te zien,  je toont wilskracht. Je bent voortdurend in ontwikkeling.
Er komt een moment in je leven dat je alles anders gaat zien, dat je alles zuiverder gaat zien. Je ziet geen goed en slecht meer, je ziet de mens. Je voelt je goed als je mensen ontmoet, je voelt je rijk door de kennis die je hebt ontwikkeld , het is een verrijking.
Als je terug kijkt  naar wat  je gedaan en bereikt hebt en je voelt je gelukkig dan heb jij je  verrijking bereikt.  
       


Ik zie het nu (door Theresa)

Ik heb geprobeerd te verdiepen... en het weer los gelaten...
Eerst was het groot...en het werd al kleiner...
Ik vond dat het iets moest worden...en uiteindelijk is dit wat het mag zijn...

Het volgende gedicht heb ik op het internet gevonden, en het geeft exact weer wat ik zou willen zeggen:

Wanneer je diep zoekt in je hart, wanneer je even echt stil kunt zijn, dan zul je puurheid vinden.
Als je je ogen kunt sluiten, even alleen kunt zijn, dan zul je liefde ontmoeten.
Het geheim is om even te stoppen met denken, het ratelen te beëindigen en kijken naar wat er dan overblijft.
Jij bent niet je problemen, jij bent niet je denken; probeer te kijken naar wat je wel bent.
Vanavond dus, als de zon onder gaat en de natuur stil wordt, dan is het moment van meditatie gekomen.
Als je door je ego heen kunt boren, dan kun je één worden met de Kosmos en daar de ware Universele Liefde vinden.
Wees wie je bent, een wezen van pure schoonheid; één met de natuur.

roelandwwwdirah.nl

Er bestaan prachtige gedichten, verhalen, liederen en films die je inzicht kunnen geven en je raken op het moment dat je dat nodig hebt.
Maar eigenlijk hebben we Niets nodig, we zijn het AL.

Tot slot nog wat tips:

lied: The Rose van Bette Midler
gedichten van www.denieuweverbinding.nl
gedichten van Dirah
verhaal van Paulo Coelo: de woestijn
Paul Smit: non-dualisme

In gesprek (door Patricia)

In gesprek, dat wil zeggen het overbrengen en ontvangen van een boodschap. Maar de vraag is, wat voor boodschap wil je graag overbrengen naar de andere persoon?
Soms weet ik zelf niet zo goed wat ik over wil brengen, omdat ik het moeilijk vind om keuzes te maken. Als ik zelf al niet weet welke richting ik op wil, hoe moet ik dan mijn gesprekspartner duidelijk maken wat ik wil? Soms ziet een gesprekspartner dat je twijfelt, door middel van je non-verbale communicatie. Maar evengoed zal je zelf de knoop nog moeten doorhakken en ook verbaal moeten zeggen wat je keuze wordt. 

Wat belangrijk is, is om vooral goed naar jezelf te luisteren. Wat zegt je gevoel? Vaak weet je al wat goed voor je is, maar vind je het lastig om daadwerkelijk de knoop door te hakken, omdat je bang bent voor wat de buitenwereld vindt. Of omdat je nu in een moeilijke periode zit, maar je wel weet waar je aan toe bent, en dat is: dat het gewoon moeilijk is. De toekomst is onzeker, en wie weet wordt het nog wel moeilijker als je de knoop doorhakt. Maar misschien ook niet?
Geef jezelf de kans om voor iets beters in de toekomst te gaan, door in gesprek te gaan met jezelf, naar jezelf te luisteren. En denk niet aan wat de buitenwereld vindt. Misschien vinden ze het juist wel erg moedig dat je de beslissing durft te nemen. Maar doe het niet daarom, doe het voor jezelf! Sta 100% achter jezelf, kom voor jezelf op en communiceer dat met de buitenwereld.

Laat iedereen weten dat je er mag zijn! 


Mededogen (door Bianca)

Mededogen voor de mensen om je heen kent iedereen wel, maar mededogen voor jezelf is een lastige; althans, voor mij wel...
het betekent dat je in de eerste plaats voor jezelf moet kiezen en daarna voor de ander.
kiezen voor jezelf is niet egoïstisch, maar maakt je ook sterker in je mededogen voor de ander. Dit hoeft door de ander niet altijd als positief te worden opgevat. Het is de verandering die het met zich meebrengt waardoor het soms niet als positief wordt gezien.
het is dan moeilijk om op dat moment voor jezelf te kiezen, en niet de neiging te hebben om het de ander dan maar weer naar de zin te maken, gewoon omdat dat zoveel makkelijker is.
Er is veel energie voor nodig om dit in jezelf te veranderen, maar het zal zoveel energie opleveren!

Mededogen voor jezelf is houden van jezelf!

Wilskracht (door Annemarie)

Wilskracht is het vermogen om iets te willen en om die wil vervolgens  ook uit te voeren. Ik zou heel graag meer in harmonie willen zijn met de wereld; situaties en ook andere mensen accepteren zoals ze zijn. Ik merk namelijk dat ik last heb van bepaalde situaties zoals de drukte op het werk. Ook erger ik me aan anderen en heb het gevoel dat ze me tegenwerken. 
Ik probeer daar wat aan te doen o.a. door voor mezelf structuur aan te brengen in de dag. Goed te eten, op tijd naar bed te gaan en taken overzichtelijker te maken.  De ene dag is mijn wilskracht daarvoor groter dan de andere.

Voor deze ‘overdenking’ ben ik me gaan verdiepen in wat wilskracht nu is en hoe dat in relatie staat tot het zonnevlechtchakra. Op internet kwam ik hele herkenbare dingen tegen en ik merk dat ik al op de goede weg ben.  Zo las ik dat wanneer dit chakra onderactief is, je geneigd bent passief en besluiteloos te worden. En wanneer je niet goed slaapt en onder grote druk staat, dan verminderd dat je wilskracht. Je bent dan al teveel energie kwijtgeraakt aan andere zaken. Niet zo vreemd dus, dat op dagen wanneer ik goed geslapen heb, lekker werk en gewoon bezig ben met dingen die me niet zo veel moeite kosten, ik me veel lichter voel. Mijn doelen staan me dan helderder voor ogen en lijken me makkelijker haalbaar.

Vandaag heb ik weer een drukke werkdag gehad en ben nu moe, maar toch kies ik er voor hier te zijn. Deze avonden helpen mij mijn doel te bereiken; ik wil mezelf accepteren en de lat niet zo hoog leggen. Ik wil de mensen om mij heen begrijpen en zelf begrepen worden.

Wilskracht is daarom voor mij niet alleen de wil om mezelf open te stellen en mijn emoties te tonen, maar ook het loslaten van de angst om dit daadwerkelijk te doen. 

Contact/verbinding (door Marjolein)

Mensen hebben over de hele wereld contact met elkaar via mail, sociale media en telefoon. We hebben contacten met collega’s, kennissen, vrienden en familie.

Deze contacten kunnen vluchtig zijn, zonder met elkaar verbonden te zijn. Wanneer deze verbinding er wel is ervaar ik dit als bijzondere momenten: je bent er voor elkaar, je luistert naar elkaar en je hoort elkaar.

Contact met jezelf maken is weer een volgende stap. Deze stap kan moeilijk zijn omdat het confronterend kan zijn. Het open en kwetsbaar opstellen is soms beangstigend, maar het geeft jezelf ook ruimte. Ruimte die gevuld kan worden met positieve en warme energie. Deze positieve energie geeft vertrouwen en maakt je sterker. Je kan die ruimte zelf vullen met de energie die jij op dat moment nodig hebt.

Contact maken met je gevoel geeft weerstand en onzekerheid; wil ik wel naar die emotie toe, vraag je jezelf af. Wil ik wel naar het verdriet, de boosheid, en de angst.
Maar bedenk dan dat achter die gevoelens de schoonheid zit. En dat is mooi om te zien en te ervaren, die puurheid in gevoel. Dat maakt het de moeite waard om contact te maken met jezelf. 


Overdenking eerste kwartaal 2014:De basis

Waar zouden we zijn zonder basis? Waar zouden we zijn zonder de aarde waar wij op leven? Precies, we zouden in het luchtledige zweven, zonder dat we enige invloed uit kunnen oefenen op de richting waarin we gaan.Daarom is het ook belangrijk dat je basis stevig is, dat je goed op de aarde staat, dan heb je meer te zeggen over de richting waarin je je stappen zet.Hoe beter de basis, hoe sterker je uitstraling.
 
Denk maar aan een hoge toren of wolkenkrabber, daar worden hele studies op losgelaten hoe de basis van zo'n gebouw moet zijn. Hoe sterker het fundament, hoe hoger men kan bouwen. Als de fundering niet deugt, stort vroeg of laat het hele gebouw in.
 
Als je de stap neemt om aan jezelf te gaan werken, je persoonlijk te ontwikkelen, is het belangrijk dat je begint bij het begin, namelijk jouw fundering.
Verbind je met moeder aarde, zet je voeten goed op de grond, zorg dat je houding zodanig is dat je de aarde goed onder je voeten voelt, en ga vanuit die basis verder met jezelf aan de slag.
 
Je basis is in feite je beginstation, waar je altijd weer naar terug kan, je thuis. Vanuit je thuis kun je veilig stappen zetten in verschillende richtingen, grote of kleine stappen, dat maakt in feite niet uit, zolang je de weg terug naar huis weet kun je alles! Zorg dus eerst dat je goed weet hoe jouw thuis eruit ziet en waar dat is en hoe het voelt om thuis te zijn, voordat je de weide wereld in trekt. Maak jouw thuis ook een echt thuis, waar je je veilig en geborgen voelt, en waar je eerlijk met jezelf om kan gaan, waar je naar jezelf luistert en waar je fijn kunt verblijven als je eens geen zin hebt om de wereld in te gaan. Thuisblijven is op zijn tijd ook heel leerzaam!
 
Kortom de basis is het begin van alles, dus ook van jou!

 Carla en Andre